L’article 11 del Reglament General de Circulació no permet portar animals de companyia al costat de les persones en els autobusos, llevat, sempre sota la responsabilitat i acompanyats dels seus amos, dels gossos d’assistència.

CEAV+Purina+ALSA

La recent incorporació d’Alsa al programa “Viajar Juntos es Mejor” (“Viatjar Junts és Millor”), creat per Purina Espanya i la Confederació Espanyola d’Agències de Viatges (CEAV), juntament amb la col•laboració del Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació (MAPA), ens permet un assessorament de veterinaris i professionals experts de Purina i del MAPA per col•laborar i impulsar accions de millora en les condicions de viatge de les mascotes en els nostres vehicles, i potenciar-ne la connectivitat i l’accés al transport públic per carretera, perquè puguis viatjar amb la teva mascota en autobús de manera còmoda i segura.

Afegeix el bitllet de la teva mascota i marca la casella disposada per a això en el pas 2 del procés de compra amb un suplement* d’un 50% del preu del bitllet.

* Els gossos d’assistència no es veuen afectats pel contingut de la present instrucció i poden viatjar sense cap cost addicional a l’interior de la cabina de passatgers (situats al passadís central) degudament documentats, acompanyats de l’invident/titular de l’animal (Article 11 - Reglament de Circulació).

Condicions i dimensions dels habitacles especials per a mascotes en el bus

Autobusos classe Normal

 • En els nostres autobusos de classe Normal, la mascota viatjarà a la bodega del vehicle, dins d’una cistella de transport o un altre tipus d’element tancat i segur, proporcionat pel viatger amb un fons impermeable que contingui els residus.

Autobusos classe Supra 

Els nostres autobusos de classe Supra disposen d’un compartiment totalment independent de l’equipatge, de grans dimensions i adaptat amb ventilació perquè la teva mascota pugui tenir un viatge de qualitat.*

*Es recomana en els autobusos de classe Supra viatjar amb mascotes en hores en les quals la temperatura ambient no sigui massa elevada.

Habitacle per a mascotes autobús Supra

 

Habitacle autobús Supra

Passos que cal seguir abans de viajar

Requisits per poder viatjar

Tu ets el responsable de la teva mascota, per això, perquè la teva mascota pugui realitzar el viatge de forma segura i còmoda, et recordem els requisits que has de complir durant el viatge:

Aquestes obligacions tenen la finalitat de garantir la protecció i la comoditat de la teva mascota durant el transport.

 • Els animals han de tenir més de 12 setmanes d’edat.
 • Han d’estar identificats electrònicament mitjançant un microxip.
 • Han d’anar acompanyats de la documentació necessària que identifiqui l’animal i amb totes les vacunes obligatòries al dia segons la normativa autonòmica del lloc d’origen i destinació (cartilla sanitària o passaport actualitzat i vigent).
 • Han d’estar desparasitats internament i externament.
 • Els animals han d’estar completament sans, sense ferides i ser capaços de moure’s per si mateixos.
 • No es permetrà el transport de femelles prenyades ni tampoc una setmana després del part.
 • Has de portar una cistella de transport rígida i que no es pugui obrir des de l’interior, que s’adapti a les mesures de la teva mascota i que sigui d’una grandària inferior a l’espai de l’autobús que t’indiquem en funció de la categoria d’autobús en el qual viatges.

Recomanacions abans del transport

 • Exposar de manera general els cadells de gos i gat a les condicions de transport durant el període de socialització.
 • Realitzar una visita al veterinari durant la setmana anterior a l’inici del viatge per tal d’assegurar-se que l’animal estigui sa.
 • Banyar l’animal el dia abans, per evitar les males olors.
 • No alimentar els animals en les 6 hores prèvies a la sortida del viatge.
 • Incentivar l’eliminació d’orina i femta, i passejar l’animal 30 minuts abans de l’inici del viatge.
 • Facilitar una joguina dins la cistella de transport que no pugui ser ingerida.
 • Preveure un abeurador i aigua per al viatge.
 • Disposar de les dades de contacte d’un veterinari al lloc de destinació.
 • Assegurar-se que es disposa de l’“equipatge” necessari per a l’animal: alimentació, recipients per menjar i beure, medicaments, joguines, corretja, arnés, pinta per al raspallat, bosses per a deposicions i articles per al descans de l’animal.
 • Incorporar a l’animal una placa identificativa amb un número de telèfon de contacte, per tal de facilitar-ne la localització en cas de pèrdua.
 • Assegurar-se que l’animal sigui acceptat a l’allotjament de destinació i que les activitats que s’hagin de dur a terme a destinació et permetin ocupar-te de l’animal.

S’ha comptat amb l’assessorament de l’equip veterinari del Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació (MAPA) i de Purina. . Aquestes recomanacions podran ser modificades en funció dels documents aprovats en el Pla d’Actuacions per a la Tinença Responsable d’Animals de Companyia (PATRAC).

Bé! Amb aquests passos, la teva mascota ja està llesta per viatjar. Però com ja sabràs, ha de realitzar el viatge en una cistella de transport homologada i segura per a la teva mascota.

Com pots saber quina és la grandària adequada de la cistella de transport de la teva mascota?

La grandària de la cistella de transport ha de ser adequada a les dimensions de la teva mascota i ha de complir les següents dimensions aproximades

Com mesurar la meva mascota per triar-ne la cistella de transport?

En resum, les dimensions de la cistella de transport seran:

 • Longitud: la longitud de l’animal mesurada des de la punta del musell fins a la base de la cua + 15 cm aproximadament.
 • Ample: 2,5 vegades l’amplària de l’animal aproximadament.
 • Altura: altura de l’animal mesurada des del terra fins al punt més alt d’aquest + 15 cm aproximadament.

Verifica que:

 • Els animals de companyia vagin en cistelles de transport adequades a la seva grandària i subjectes de manera que no puguin desplaçar-se amb el moviment del vehicle.
 • Les cistelles de transport estiguin construïdes de materials no tòxics, que no siguin d’un sol ús i de fàcil neteja i desinfecció. La porta ha de conformar per complet un dels extrems de la cistella de transport i estarà construïda de manera que no sigui possible que s’obri accidentalment, ni per fora ni per dins.
 • La cistella de transport tindrà material absorbent de manera que no es produeixin fuites d’excrements.
 • Administra-li aigua amb un interval màxim de 8 hores.

El dia del viatge

Has de presentar-te a l’embarcament acompanyat de l’animal, amb una antelació mínima de 15 minuts, cal que introdueixis personalment l’animal a la gàbia i que la situïs dins l’autocar, segons les indicacions del conductor.

Consideraciones en el transporte de tu mascota el día del viaje

El desembarcament de l’animal també serà realitzat pel seu propietari, tot procurant que no hi hagi persones a les proximitats a fi d’evitar circumstàncies incòmodes o perilloses que poguessin afectar la resta dels viatgers.

Els habitacles seran netejats i desinfectats després de la descàrrega de l’animal.

Les condicions de transport d’animals de companyia a ALSA segueixen i compleixen els requisits dels reglaments nacionals i europeus.